Måste man ha ett släktträd?

FamilyTreeChartEn fråga som ofta kommer upp till diskussion är om man måste ha forskat fram ett släktträd för att göra ett DNA-test? Svaret är: Absolut inte!

Har du ett släktträd – stort eller litet – så bör du naturligtvis lägga in det på ditt DNA-konto. Men du behöver inte alls vara släktforskare för att vara nyfiken på ditt ursprung eller för att vilja undersöka ett visst släktskap i din släkt. Sedan är det en annan sak att du förmodligen kommer att bli intresserad av att släktforska när du väl gjort ett DNA-test – för att det är så otroligt spännande och roligt 🙂

Detta kan du göra om du inte har något släktträd

Du kanske inte själv är intresserad av att hitta nya släktingar, men många av dina avlägsna DNA-släktingar är intresserade av att hitta hur du är släkt med dem. Det kan ofta hjälpa till att lösa släktgåtor i deras egen släkt. Om du själv inte släktforskar kan du, om du vill, underlätta för alla dina DNA-släktingar genom att fixa ett 2-minuters mikrosläktträd på ditt DNA-konto.

Gör så här: Skriv på ditt DNA-konto in namnen på dina föräldrar, deras födelsedatum och gärna födelseort. Så, det räcker! Det tar bara två minuter, men ger de inbitna släktforskarna, som verkligen vill hitta er släktkoppling, möjlighet att själva forska fram kopplingen. Och kanske kan du bidra till att någon adopterad lyckas hitta en av sina biologiska föräldrar!

Släktforskare – det finns inte alltid träd!

Inbitna släktforskare som DNA-släktforskar kan ibland bli frustrerade när en ny intressant DNA-släkting dyker upp – saknas det information om vem personen är, så kan de inte söka efter släktkopplingen. Men det finns många anledningar till att en person gör ett DNA-test utan att han eller hon har ett släktträd att visa upp:

  • Personen kan vara adopterad och söker sina biologiska föräldrar. Då är släktträdet helt okänt.
  • Personen är inte släktforskare utan är bara nyfiken på vad ett DNA-test kan visa.
  • Personen är mångårig släktforskare med ett jättestort släktträd. Men släktträdet finns i pappersform i pärmar och personen har inte hunnit digitalisera trädet ännu.
  • Personen släktforskar visserligen, men är inte datorvan och klarar inte av att lägga in ett släktträd på sin DNA-sida.
  • Personen kan vara testad av en släktforskande släkting, för att undersöka ett visst släktskap i släktforskarens släkt (detta är mycket vanligt). Då har släktforskaren ofta inte forskat fram den testade personens släktträd.
  • Personen har någon helt annan anledning att göra DNA-test utan att vara intresserad av att hitta släktingar.
  • Personen kan ha tänkt lägga in ett släktträd, men har drabbats av sorg eller en förändrad familjesituation sedan testet skickades in.

På samma sätt kan det finnas många anledningar till att en person inte svarar när du skickar en mailfråga om personens släkt. Du kan inte veta vilken situation den du skriver till befinner sig i.

Som DNA-släktforskare får du acceptera att inte alla har samma syfte med sitt DNA-test som du. Eller inte samma kunskapsnivå som du. Finns det inget träd och du inte får svar på dina kontaktförsök, får du helt enkelt jobba med den information du har och gilla läget.