Om SSGG

Under 2014 gick tolv av Sveriges drivande DNA-släktforskare samman och grundade SSGG, the Swedish Society for Genetic Genealogy eller Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi:

Peter Sjölund
Härnösand
Peter En av pionjärerna inom svensk DNA-släktforskning sedan början av 2010-talet. Jag håller föreläsningar runt om i landet för att inspirera släktforskare att nyttja DNA i sin forskning. Särskilt fascinerad är jag av möjligheterna att med DNA spåra släktskap i tiden före de skriftliga källorna och jag driver bland annat projekt för att med hjälp av DNA-tester undersöka släktskap inom Bureätten och andra medeltida släkter. Djupare utredningar kring Y-DNA och mtDNA är mina specialområden.
Mats Ahlgren
Vällingby
Mats

Intresserad av att genetisk genealogi blir en likvärdig del i allt släktforskande och att varje förening bidrar till detta. Har spridit, och sprider, kunskap om DNA och släktforskning (Genetisk Genealogi) genom att anordna många träffar och konferenser om detta sedan 2010, i många fall de första av sitt slag.  Kontakt via ssgg(at)telia.com

Karin Bojs
Stockholm
 KarinObeskuren Vetenskapsjournalist och författare. Sedan 1997 har jag bevakat den forskning som ligger till grund för dagens DNA-släktforskning. I 16 år var jag vetenskapsredaktör och chef för Dagens Nyheters vetenskapsredaktion. Därefter har jag verkat som fristående skribent. Jag är fascinerad av DNA-teknikens möjligheter att lösa gamla gåtor. Det gäller både enskilda familjers släkthistorier och folkvandringar som inträffade för tusentals år sedan. För mig är det viktigt att information om DNA och släktskap bygger på bästa möjliga vetenskap, och inte på överdrifter, spekulationer och önsketänkande. (foto: Per Ranung)
Eva von Brömsen
Landvetter
EvaVB Teknikintresserad släktforskare från Landvetter. Jag har ett specialintresse för Landvetter och Alingsås då min släkt bott på dessa platser med omnejd i flera hundra år. Släktforskning är ett stort intresse och jag måste säga att DNA-släktforskning är ännu mer berikande. Att få kombinera dessa två områden och undersöka släktskap med hjälp av DNA är mycket givande och spännande. Jag arbetar för att fler av släktforskarna skall upptäcka kraften och tjusningen med DNA-släktforskning och sedan våren 2014 föreläser jag inom området.
Magnus Bäckmark
Åkersberga
Magnus Född 1974, bosatt i Österåker (postort: Åkersberga). Verksam på heltid med släktforskning och heraldik sedan 1998, redaktör för Svenska Släktkalendern, en av administratörerna i Sverigeprojektet, har gett ut ”Genvägar – praktisk handledning till DNA-jämförelse i släktforskning”.
Christina Sagersten
Sundsvall
Christina Släktforskare med rötter mestadels i Norrland och Finland. Intresset för DNA i släktforskning väcktes utifrån möjligheten att kunna hitta någon av alla mina ”fader okänd” och komplettera grenar på släktträdet. Än är inte pusslet klart, men en del av spänningen är också vetskapen om att nästa testomgång kan innehålla ledtråden som ger en gren till. Jag är egenföretagare och arbetar i huvudsak med utbildning och ledarskap. Jag arbetar även med utbildning och stöttning för de som använder DNA i sin släktforskning.
Eva Sjöqvist Persson
Hagfors
EvaS Dna-släktforskningen har gett mig en helt ny dimension till mitt släktforskande, både i ”närtid” och historiskt. Min dna-forskning är spridd över nästan hela landet och jag hoppas på att framöver kunna ”dna-säkra” mina olika anled, få mer tips om de okända fäder som finns i träden, samt försöka få fram sanningen om en liten släktsägen i Västernorrland. I ett mer historiskt perspektiv är det spännande att lära sig mer om hur de olika haplogrupperna förflyttat sig. Jag är sedan våren 2014 co-administratör i FTDNA:s Sverigeprojekt där jag främst arbetar med mtDNA.
Olof Cronberg
Växjö
Olof Allmänläkare och släktforskare. Trots flitig släktforskning de senaste 35 åren fascineras jag över att det fortfarande går att finna nya anor.  Mina anor kommer från hela Sverige och inkluderar präster, hantverkare, handelsmän, soldater, några adliga personer och naturligtvis många bönder.
DNA innebär nya möjligheter att släktforska. När jag tittar närmare på mitt resultat och jämför med min föräldrar och andra släktingar, får jag en känsla av hur genialt DNA ärvs för att skapa lagom mycket slumpmässighet. Jag tror att kunskapen kring hur man kan tolka DNA kommer att utvecklas mycket de kommande åren. Vi är bara i början av en spännande resa.
Anders Berg
Stockholm
Anders

Mitt DNA-intresse startade i slutet av 2011, och jag har testat mig både hos Family Tree DNAoch 23andMe. Särskilt intresserad är jag av den djupa härstamningen, från mänsklighetens gryning, som kan följas i det raka fädernets och mödernetshaplogrupper.

Jakob Norstedt
Örnsköldsvik
Jakob Släktforskande civilingenjör med djupa it-kunskaper och erfarenhet från såväl akademi som media. Jag använder DNA-teknik för att komma några steg längre i min forskning, att bekräfta och bygga vidare på det sedan tidigare kända. Mitt specialområde är bergsmannasläkterna vid Stora Kopparberget och jag hjälper gärna till med utbildning, föreläsning och rådgivning speciellt inom Y-DNA. Epost: jakob@hoijen.se
Rolf Berlin
Järfälla
RolfB Jag bor i Järfälla men mina anor kommer till största delen från Morlanda i Bohuslän. Jag ägnar mycket tid åt min hembygdssida www.morlanda.se där befolkningen oftast hade yrkena fiskare och skeppare. Med hjälp av DNA-tester hoppas jag kunna visa att många fiskare invandrade från utlandet under 1500-talet. Jag började som administratör för FTDNA svenska projekt i augusti 2011 och startade kort därefter Facebookgruppen DNA-anor.
Sture Bjelkåker
Linköping
Sture
Började släktforska för 50 år sedan på landsarkivet i Göteborg, fick en nytändning när datorer kom in som verktyg genom Föreningen DIS 1980 och ännu en nytändning 2010 när DNA erbjöd en ny dimension åt forskandet, inte minst för ”genealogi på folkgruppsnivå” genom Y- och mt-tester.  Sture avled i maj 2017. Vi tackar honom för alla de insatser han gjort genom åren.

Vad och varför är SSGG?

2013 började antalet släktforskare som använder DNA i släktforskningen öka kraftigt i Sverige. Det växande antalet DNA-släktforskare och den snabba teknikutvecklingen skapar ett stort behov av att stödja och utbilda släktforskarna i hur man nyttjar det mycket kraftfulla verktyg som DNA är för släktforskningen.

Syftet med SSGG är att vara ett stöd för släktforskarna och driva DNA-släktforskningen i Sverige framåt. Vi är ingen förening med styrelse, medlemsavgift eller traditionella mötesformer. Vi är ett nätverk där vi träffas över Internet, främst via vår Facebookgrupp DNA-anor (men också fysiskt ibland) och där alla kan vara med.

Verksamheten i SSGG sker i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund och vi uppmanar dig som är intresserad av DNA-släktforskning att vara medlem i din lokala släktforskarförening för att lära dig mer om släktforskning i skriftliga källor och att träffa trevliga släktforskarkollegor!