AncestryDNA

Ancestry är världens största vinstdrivande släktforskningsföretag. Det är baserat i Provo, Utah. Företagets DNA-databas består mer eller mindre utelutande av enbart amerikaner som tagit deras autosomala DNA-test. Ancestry erbjuder sedan sommaren 2014 endast det autosomala testet..

Man tar DNA-testet genom att spotta saliv i en tub som man sedan försluter och skickar tillbaka till Ancestry. Resultatet kommer tillbaka i form av en lista på din privata sida hos Ancestry. Ett vanligt antal personer i listan över testade personer som via sitt DNA visat sig vara din släkting är någonstans mellan 500-2500 personer. Träffarna syns i form av användarnas trädnamn och kan därför vara tämligen intetsägande. En del har lagt ut sina släktträd så att du kan se dem direkt och en del måste du kontakta för att de skall låta dig se deras släktträd. Kontakt med dina DNA-träffar tas genom Ancestrys egna meddelandesystem. Det tillkommer hela tiden nya DNA-träffar.

Ancestry har under hösten 2014 lagt till en tjänst som de kallar ”DNA Circles”. En DNA-cirkel skall enligt Ancestry baseras på en av ens anor i rak anlinje och innefatta alla som hör till den personen genom DNA-träff. För att få tillgång till denna tjänst måste du ha ett betalabonnemang och inte bara ett gästkonto.

 Ancestry erbjuder tyvärr ingen kromosomläsare, vilket är ett måste inom DNA-släktforskning för att du skall kunna jämföra dina och dina DNA-träffars DNA-segment på olika kromosomer och genom triangulering i största möjliga mån säkerställa vilken ana ni är släkt genom. För att få möjlighet att göra den här jämförelsen så kan man ladda ner sin DNA-rådata från Ancestry och ladda upp den gratis hos tredjepartsleverantören GEDMatch. Där kan man jämföra sina resultat mot alla andra som också laddat upp sina resultat och det kan vara användare från t ex Family Tree DNA, 23andMe och Ancestry.

Det är också möjligt att för en billig penning föra över resultaten till Family Tree DNA för att på så sätt finnas representerad i båda företagens databaser.

För att få maximal nytta av ditt test, kan du följa följande checklista:

  1. Beställ på nätet hos Ancestry
  2. Öppna ditt testkit som kommit med posten och spotta i tuben, förslut tuben och skicka tillbaka den
  3. Titta på ditt resultat och undersök de matchningar med andra testade du får
  4. Dela med dig av ditt släktträd till dina matchningar för att försöka hitta var släkt-kopplingarna finns
  5. Ladda ner ditt DNA-rådata från Ancestry och ladda upp det hos tredjepartsleverantören GEDMatch (gratis men registrering krävs)
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/07/202307/ssgg.se/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *